Połowy jedną z nadmorskich atrakcji

Są dwa rodzaje urlopowiczów, wybierających pobyt nad morzem. Jedni spędzają urlop w znanych kurortach, korzystając z oferowanych hojnie rozrywkowo-knajpianych atrakcji. Drudzy preferują uroki rybackich osad i nadmorskich wiosek. Jedni i drudzy przede wszystkim korzystają z kąpieli wodnych i słonecznych, które są głównym celem spędzania urlopu nad morzem. Po za tym eksplorują okolice, szukając ciekawych miejsc i atrakcji.

Jak zobaczyć dorsza nad morzem?

połowy dorszaNajprościej, jako danie na talerzu. Jeżeli jednak chciałoby się zobaczyć żywą rybę, to jest problem. W niektórych nadmorskich miejscowościach, jako, nie tylko sezonowa, atrakcja znajdują się duże akwaria z różnymi rybami morskimi, wśród których znajdzie się na pewno dorsz. Można również zobaczyć tę rybę w innych okolicznościach. Ci, którzy spędzają urlop w rybackich osadach, mają możność obserwować, jak zakończyły się połowy dorsza, prowadzone z kutrów rybackich, które rano wracają do portu. Efekty tej nocnej działalności połowowej znajdują się w skrzynkach wystawianych na brzeg. To właśnie w nich znajdują się dorsze, śledzie i inne rybie pospólstwo, które znalazły się w rybackich sieciach. Nie są to zawrotne ilości, które błyskawicznie znikają w nadmorskich knajpkach i jadłodajniach. Chyba każdy kto przyjeżdża chciałby chociaż raz zjeść potrawę ze świeżego dorsza. Najczęściej jest to ryba smażona, delikatnie przyprawiona. Połowy dorsza bałtyckiego są limitowane, dlatego nie można mówić o ich obfitości, a i ceny są wysokie. W niektórych miejscach nad Bałtykiem można zobaczyć wędkarzy. Nie wiadomo jednak, które ryby dają się złapać na wędkę, dlatego nie można powiedzieć, że są to również połowy dorsza. Trochę lepiej wygląda sytuacja z dorszem atlantyckim, bo w oceanie populacja tych ryb jest większa.  Również połowy wyglądają tu inaczej. To już nie są małe kutry, tylko duże trawlery, za pomocą których nie tylko łowi się ryby, ale na ich pokładzie odbywa się również przetwórstwo. Na ląd dostarczane są oprawione ryby mrożone, albo mrożone filety lub w formie konserw rybnych. Konsumpcja ryb, a w tym dorsza, jest bardzo istotnym elementem naszych jadłospisów.

Zawartość tłuszczy Omega, a także innych cennych składników, powoduje, że dietetycy zalecają spożywać ryby, co najmniej raz w tygodniu. Dorsz należy do najpopularniejszych i jest najczęściej kupowany. Żeby go nie zabrakło trzeba prowadzić bardzo rozsądną gospodarkę morską. Nie można dopuścić do tego, aby dorsz znikł z naszego morza i z oceanu. Ryby są nam potrzebne nie tylko do konsumpcji, ale również jako niezbędny element ekosystemu.