początki noży do krajalnic

Chleb jest jednym z najstarszych przygotowanych potraw na świecie. Istnieją dowody, że ludzie wymyślili prymitywną formę tego rodzaju rzeczy około 30 000 lat temu. Kromka chleba istnieje jednak od niespełna wieku. Pierwsze automatycznie krojone komercyjne bochenki zostały wyprodukowane 6 lipca 1928 r. W Chillicothe, Missouri, przy użyciu maszyny wynalezionej przez urodzonego w Iowa jubilera z Missouri. Dążenie do uczynienia kromki chleba rzeczywistością nie obyło się bez wyzwań.

Noże do krajalnic wynaleziono 90 lat temu

odporne noże do krajalnicPożar z 1917 r. Zniszczył jego prototyp i plany, a także spotkał się ze sceptycyzmem ze strony piekarzy, którzy sądzili, że bochenki w fabryce szybko się zestarzeją lub rozpadną. Niemniej jednak w 1928 r. przebudowana krajalnica do chleba („Napędzana energią, wieloostrzowa” , jak podawał producent) została oddana do użytku. Nowo opracowane urządzenie zostało entuzjastycznie przyjęte przez lokalną prasę, która zauważyła, że ​​chociaż niektórzy ludzie mogą uznać „pokrojony chleb” za „zaskakujący”, typowa gospodyni domowa może spodziewać się „dreszczyku przyjemności, gdy po raz pierwszy widzi bochenek tego chleba z każdym kawałkiem dokładnego odpowiednika swoich towarzyszy. Pokrojone przez odporne noże do krajalnic plasterki są tak schludne i precyzyjne, a zdecydowanie lepsze niż ktokolwiek mógłby ręcznie kroić nożem do chleba, że ​​od razu zdaje sobie sprawę, że jest to wyrafinowanie, które otrzyma serdeczne i trwałe powitanie. ”W artykule wspomniano również o„ znacznych badaniach ”Ustalił odpowiednią grubość dla każdego kawałka: nieco mniej niż pół cala. Kromka chleba nie zajęła dużo czasu, aby stać się hitem w całych Stanach Zjednoczonych, chociaż niektórzy piekarze twierdzili, że to tylko moda, a do 1930 r. można znaleźć w większości miast w całym kraju. W tym momencie większość Amerykanów spożywała chleb wyprodukowany na rynku, w porównaniu z kilkadziesiąt lat wcześniej, kiedy większość zapasów wciąż była domowa. Fabrycznie produkowane bochenki zostały zaprojektowane tak, aby były bardziej miękkie niż te przygotowywane w domu lub w małych, lokalnych piekarniach, ponieważ publiczność kupująca chleb zaczęła zrównywać miękkość ze świeżością, tzw. „białego chleba”, który stawał się coraz bardziej popularny.

Dlatego czas był odpowiedni dla automatycznej krajalnicy, ponieważ te bardziej miękkie „nowoczesne bochenki stały się prawie niemożliwe do porządnego krojenia w domu” Jedne z pierwszych głównych marek, która rozprowadzały krojony chleb, zaczęły dystrybuować to urządzenie zaczynając od 1930. Biały chleb pierwotnie pojawił się w sklepach w 1921 roku w Indianapolis, gdzie został wyprodukowany przez miejscowych piekarzy.