Smaczny chleb bez glutenu

Jakieś kilka lat temu, było głośno o problemie piekarzy, którzy narzekali na coraz mniejszą ilość klientów. Ludzie coraz rzadziej kupowali chleb, ponieważ wybuchła afera na temat składu wypieków. Jednak po tym wydarzeniu już większość osób zapomniała i świadomie nie rezygnuje z pieczywa w diecie, ponieważ jest ono źródłem potrzebnych węglowodanów, szczególnie chleby z wartościowych mąk.

Z jakich mąk są smaczne chleby?

smaczny chleb bezglutenowyWielu wypiekom z mąki pszennej nie można odmówić dobrego smaku, lecz na pewno należy zwrócić uwagę na składniki odżywcze. W mące pszennej, która jest powszechnie stosowana w kuchni i w piekarniach, znajduje się znikoma wartość odżywcza. Zdecydowanie lepszy będzie smaczny chleb bezglutenowy, który w całości został wykonany z pełnowartościowych mąk. W sprzedaży klienci znajdą chleb z mąki owsianej, ryżowej, kukurydzianej, kokosowej, migdałowej, czy jaglanej. Każda z tych mąk posiada nieco inny smak i aromat, który nadaje wyjątkowego charakteru ciastom, ciasteczkom, czy chlebom.Takie wypieki bardzo często mają obfity dodatek wartościowych pestek, czy ziaren, które jedynie zwiększają wartość odżywczą wypieku. Chleby bezglutenowe w przeważającej części powstają z kilku rodzajów mąk, ponieważ każda z nich posiada nieco inne cechy i nadaje ciastu kruchości, elastyczności, czy aromatu. Ponadto taka technika wypieku, pozwala też na wyprodukowanie maksymalnie zdrowego chleba, które spożycie przyniesie nam same korzyści i będzie źródłem węglowodanów złożonych, które na dłużej dają paliwo naszemu organizmowi. Wypieki bez glutenu na pewno można kupić w specjalnych sklepach specjalizujących się w takim asortymencie, albo coraz częściej w dużych piekarniach. Alternatywą dla kupionego produktu jest samodzielne jego wykonanie w domu, które nie wymaga zbyt wielu umiejętności. W przygotowaniu ciasta na chleb bezglutenowy, bardzo ważna jest proporcja składników i odpowiednie wymieszanie kilku rodzajów mąk. Nie jest to nic trudnego i w miarę upływu czasu, każdy dojdzie do wprawy.

Chleby bez glutenu są bardzo smaczne, choć czasem mogą być bardziej kruche niż tradycyjne wypieki. Nie zawierają konserwantów, ani spulchniaczy, więc właściwie przechowywane mogą być świeże przez wiele dni. Jednak szukając takiego pieczywa w markecie, czy zwykłej piekarni, warto zwracać uwagę na etykietę produktu, ponieważ ona jest wyznacznikiem jakości produktu. Jeżeli chleb będzie zawierał gluten, to producent musi taką informację umieścić na etykiecie. W kwestii ceny, taki chleb jest nieco droższy niż pszenny.